Als je denkt aan fietsen, dan denk je misschien aan de vrijheid van de open weg, de wind door je haren en de zon op je gezicht. Maar voordat je op die pedalen stapt, is het belangrijk om even stil te staan bij een goede voorbereiding. Met de juiste uitrusting ben je niet alleen comfortabeler, maar ook een stuk veiliger onderweg.

Veiligheid begint met een goede helm. De ANWB fietshelm is meer dan zomaar een stukje plastic op je hoofd; het is een uitgekiend veiligheidsinstrument. Met technologie├źn zoals MIPS en In-mold constructie ben je beschermd tegen schokken vanuit alle richtingen. En laten we wel wezen, of je nu op een e-bike zit of op een speed pedelec, die extra beveiliging kan het verschil maken tussen een schram en erger.

Een veiligheidscheck van je fiets is net zo belangrijk als het dragen van een helm. Zijn de banden opgepompt? Werken de remmen naar behoren? Zijn je lichten zichtbaar? Vergeet ook niet de veiligheid van een goed fietsslot te overwegen.Een kleine check voor vertrek kan grote problemen voorkomen. Dus neem even de tijd om zowel je fiets als je ANWB fietshelm na te kijken – beter veilig dan sorry!

Pak die tas slim in

Een dagje uit of een lange tocht vraagt om een slim ingepakte tas. Je wilt niet onderweg staan met een lekke band en geen plaksetje bij je hebben. Gereedschap, reserveonderdelen zoals een extra binnenband, bandenlichters en een multifunctionele tool mogen niet ontbreken in je fietstas.

Maar ook de inwendige mens verlangt aandacht. Voldoende water, wat energierepen of een goede boterham kunnen net dat beetje extra energie geven om je tocht voort te zetten. Ook is het slim om altijd wat contant geld en een ID-kaart bij je te dragen, just in case.

Navigeren als een pro

In dit digitale tijdperk zijn er talloze apps en gadgets die je kunnen helpen bij het vinden van je weg. Of je nu kiest voor een ouderwetse kaart of liever op GPS vaart, zorg dat je weet hoe ze werken voordat je vertrekt. Niets is frustrerender dan verdwalen omdat je navigatie-app niet up-to-date was.

Wees klaar voor elk weertype

Het weer in Nederland kan nogal wispelturig zijn. Zelfs als de ochtend helder begint, kan het ’s middags plenzen van de regen. Het meenemen van laagjes kleding is daarom essentieel. Een regenjasje, warme trui of windstopper kunnen het verschil maken tussen een prettige rit en doorweekt thuiskomen.

Ehbo: eerste hulp bij ongelukken op de fiets

Hoe goed je ook bent voorbereid, soms gebeurt er iets onverwachts. Een valpartij, of zelfs alleen maar een schaafwond kan al snel roet in het eten gooien. Een klein EHBO-setje met pleisters, desinfectiemiddel en wat verband kan dan al wonderen doen. En vergeet niet: bij ernstige ongelukken altijd eerst 112 bellen!