Stel je voor: je bent op een festival en je telefoon begint aan zijn laatste procentjes batterij. Hoe regel je het dan dat je weer bij de groep aansluit zonder telefoon? Om dit te voorkomen kun je een powerbank aankopen. Een powerbank is namelijk een externe batterij en je kunt je smartphone, tablet of laptop mee opladen zonder dat er een stopcontact nodig is.

Powerbanks kun je tegenkomen in verschillende soorten en maten. Als je opzoek bent naar een powerbank om aan te schaffen is het soms dus lastig om een keuze te maken, want waar moet je rekening mee houden? Een goede powerbank heeft namelijk een juiste batterijcapaciteit en een goede out- en input. Maar ja, wat is goed en wat is juist? In deze blog probeer ik het zo duidelijk mogelijk te maken.

Batterijcapaciteit

Alle oplaadbare apparaten hebben een batterijcapaciteit. De capaciteit wordt eigenlijk altijd aangeduid in mAh (milliampère-uur). Hoe hoger de mAh, hoe langer de batterij mee zal gaan. Bij powerbanks verschilt het nogal hoeveel mAh er wordt ondersteund. Zo heb je kleine powerbanks van 2600mAh, maar ook powerbanks van 10.000mAh en 26800mAh.

Allemaal verschillende cijfers, maar wat moet ik nu precies aanschaffen? Dit hangt af van verschillende factoren. Het kan namelijk afhangen van wat je er precies mee wilt doen. Als het bedoeld is om één keer je smartphone op te laden, dan kun je kiezen voor een iets kleinere. Een Samsung Galaxy S8 heeft van zichzelf een accu van 3000mAh en een iPhone 8 1821mAh. Om je Samsung Galaxy S8 dus minimaal 1 keer op te laden heb je een powerbank van minimaal 3000mAh nodig en bij een iPhone 8 is dit er één van minimaal 1821mAh.

Het is echter natuurlijk handiger dat je een grotere powerbank aanschaft en vaak verschilt dit niet eens zo erg in de prijs. Het enige wat vervelender wordt bij een grotere powerbank is het gewicht en de totale grootte. De powerbank zal minder makkelijk te gebruiken worden, omdat het niet meer in je broekzak past.

Output van de powerbank

Een powerbank levert stroom aan het aangesloten apparaat, dat moge duidelijk zijn. Dit heet output. De output is bij powerbanks vooral belangrijk en vaak onderscheiden hier de goedkopere zich van de iets duurdere. Zo kun je powerbanks tegenkomen met een output van 5 volt en 2.1A (ampère) en powerbanks met 5 volt en 3A of soms wel 6A. Je kunt wel raden dat een powerbank met meer ampère output een betere powerbank is. De hoeveelheid ampère geeft namelijk aan hoe snel jouw apparaat oplaadt, hoe hoger de output in ampère, hoe sneller er opgeladen wordt.

Input van de powerbank

Als we het hebben gehad over output komt natuurlijk ook input om de hoek kijken. Een powerbank moet namelijk wel zelf worden opgeladen voordat het andere apparaten kan opladen. De input van een powerbank bepaalt hoe snel je de powerbank kunt opladen. Ook hierbij is weer de hoogte in ampère van belang. Hoe hoger de input in ampère, hoe sneller het opladen zal plaatsvinden.

Kabeltjes bij een powerbank

Een powerbank is niet een draadloze oplader. Je hebt kabeltjes nodig om jezelf van stroomvoorziening te voorzien. Ten eerste heb je namelijk een kabeltje nodig om de powerbank zelf op te laden. In de meeste gevallen wordt dit meegeleverd bij de powerbank. Ten tweede heb je een kabeltje nodig die je mobiele apparaat doet opladen. Een kabeltje van de powerbank naar je mobiele apparaat. De uitgangen zijn nagenoeg altijd USB A aansluitingen, de gangbare USB-uitgangen. Het is dus nodig om een oplaadkabeltje voor je smartphone, tablet of laptop te hebben met een USB-A mannelijke aansluiting. Hierbij is het wel verstandig om niet een te lang kabeltje te gebruiken, omdat je vaak de powerbank dichtbij je draagt. Het zal dus niet handig zijn als je een 3 meter kabel hebt, een 1 meter kabel is het handigst in het gebruik.