Iedere huid heeft natuurlijk zijn eigen problemen en zijn eigen gevoeligheidsgraad. Over het algemeen is het wel bekend dat de kinderhuid nog wat gevoeliger en kwetsbaarder is dan een gewone volwassene huid. Dit betekent dat je de huid van je kind extra goed moet verzorgen. In de winter en zeker ook in de zomer! In de winter is het belangrijk om de huid goed te beschermen vanwege snijdende kou op de huid. Dit kan de huid uitdrogen en irriteren. En in de zomer moet je natuurlijk goed oppassen voor de felle zon. De kinderhuid heeft een veel grotere kans om sneller te verbranden dus moet je de kinderhuid ook veel beter beschermen. Maar hoe doe je dit nou het best?

Een aantal tips om verbranding te voorkomen

Laat de huid van je kind, net als bij volwassenen, wennen aan de zon in het voorjaar. Ga een aantal keer naar buiten met je kind als het zonnetje lekker schijnt. Op die manier creëer je een verdikking van de huid. Daarmee bouwt je kind enige natuurlijke bescherming tegen de zon op. Met wennen bedoelen we natuurlijk niet dat je je kind uren lang moet blootstellen aan de zon maar bouw het goed op. Als tweede tip is het natuurlijk erg belangrijk om je kind goed in te smeren. Smeer je kind in met een anti-zonnebrand middel met factor 30 of hoger. Smeer je kind een halfuur voor blootstelling aan de zon goed in. Gevoelige plekjes zoals neus, oren, haarrand en nek moet je extra goed in smeren en met een extra hoge factor. En als laatste moet je je kind tijdens de hoogtepunten van de zon zoveel mogelijk uit de zon houden. Hou je kind dus tussen 12:00 en 15:00 uit de zon.

Een aantal praktische tips

Let op met verschillende medicijnen! Een aantal medicijnen kunnen de gevoeligheid voor de zon verergeren en dan is de kans op verbranding dus ook meer. Antibiotica, Omega 3, ontstekingsremmers en retinoïden kunnen gevoeligheid veroorzaken. Overleg daarom goed met je dermatoloog of dokter wat dit voor jou kan betekenen. Een andere tip is om je kind zoveel mogelijk in de schaduw te laten spelen. Anders is de kans op over verhitting groot en dat wil je niet op zo’n jonge leeftijd. Bescherm je kind ook goed met kleding en bijvoorbeeld een zonnehoedje. Een juiste zonnebril voor u kind kan ook niet missen in de zon. Zonder een goede zonnebril kan de zon zelfs blijvende schade aan de ogen veroorzaken. Hoe jonger het kind is, hoe kwetsbaarder de ogen zijn.