Er komt een tijd dat je kinderen niet meer zo speels zijn als dat ze voorheen waren. Dat kan voor ons ouders best even schrikken zijn. We weten dat die tijd ooit gaat komen, maar als het er eenmaal is, weten de meeste van ons niet wat we ermee moeten. Om te voorkomen dat  jij de interesses van je kind verkeerd zult inschatten hebben wij het in deze blog met je over de typische overgang van kind naar tiener. Niet elk kind is hetzelfde en dat geldt ook voor de interesses, maar we kunnen je wellicht wel helpen door je een duwtje in de juiste richting te geven.

Een tienermeisje

Kleine typische meisjes zijn vaak blij te krijgen door een hoop soort speelgoed. Vooral poppen en huishoudelijke spullen in speelgoed vorm doen het goed. Naarmate je dochter ouder wordt zal je zien dat ze steeds minder graag met dit type speelgoed speelt.  Boeken lezen en uiterlijke verzorging worden dan wat meer voor de hand liggend. Je kunt er dan dus voor kiezen om een aantal leuke boeken aan te schaffen en samen te gaan shoppen. Om aan de interesse in uiterlijke verzorging te voldoen kun je gellak kopen en thuis een soort nagelstudio’tje inrichten, make-up producten (voor thuis) in huis halen en dergelijke. Heb je geen meisje meisje in huis dan zijn deze tips hoogstwaarschijnlijk niet echt een goed idee.

Een jongen in huis?

Heb jij een kleine zoon dan ben je het vast gewend om thuis allerlei auto’tjes, actiefiguren en dergelijke te zien. Als je zoon ouder wordt zal de interesse voor deze kleine dingen om mee te spelen veel minder worden en uiteindelijk verdwijnen. Sport en games worden een veel groter deel van zijn leven. Om aan de behoefte om te sporten en te gamen te voldoen kun je jouw kind op een sport zetten (als hij daar nog niet op zat). Is het meer een gamer dan zijn computerspellen voor hem vast ideale cadeaus. Let er echter wel op dat je kind dit niet te vaak gaat doen en sociaal blijft.

Jij kent jouw kind het beste

De voorbeelden die hier worden genoemd zijn natuurlijk erg algemeen. Het kan zo zijn dat jouw zoon en of dochter totaal andere interesses krijgen. Gellak kopen zal het ene meisje wel zien zitten en de ander totaal niet. Hetzelfde geldt voor gamen, want ook daar houdt niet elke jongen van.  Probeer ze hierin te steunen en niet altijd maar vast te houden aan de dingen die ze vroeger leuk vonden. Het bekende ” maar daar houd je toch van?” zinnetje is geheeld overbodig. Erken hun groei en de verandering van hun interesses en je zult ze ook daar erg blij mee maken.