Er is nog nooit een moment geweest dat ik het leuk vond om een presentatie te geven. Sterker nog ik vind het verschrikkelijk om te doen. Je moet je goed voorbereiden en dat weet en doe ik ook. Toch lijkt het of er altijd iets blijft waar ik zenuwachtig over ben. Ondanks dat ik weet waar ik het over ga hebben en voor wie ik de presentatie moet houden. Ik vind het nog steeds niet leuk om een presentatie te geven, maar ik ben er wel handig in geworden. Juist omdat ik bang ben om een fout te maken zorg ik er altijd voor dat alles precies goed is geregeld. Heb jij ook altijd last van zenuwen voordat je een presentatie moet geven?

Maak het eigen

Het klinkt misschien gek, maar zelfs al gaat het onderwerp over iets dat niet helemaal jouw ding is, kun je het eigen maken. Daarmee bedoel ik dat je woorden moet gebruikt die je in het dagelijks leven ook gebruikt. Je kunt ook grapjes maken als je dat normaal ook vaak doet. Probeer de sfeer van je presentatie voor jezelf een beetje alledaags te maken. Zo voorkom je dat je zelf ongemakkelijk wordt van je eigen presentatie.

Een lijstje werkt altijd

Maak een lijstje om jezelf voor te bereiden op het onderwerp. Informatie opzoeken in hele lappen tekst kan ook, maar is niet erg praktisch. Als je jouw presentatie vloeiend wilt laten verlopen, is het de bedoeling dat je alles rustig kunt vertellen. Door informatie op te zoeken en de belangrijkste punten op een lijstje te zetten kun je dit doen. Tijdens het geven van je presentatie zal je merken dat ook anderen het prettig vinden als je volgens een (voor hen onzichtbaar) lijstje werkt. Je kunt het zien als een soort samenvatting met een aanzienlijk stuk minder tekst.

De technische kant

Ook hier gaan vaak veel dingen mis. Ik heb wel eens problemen gehad met de displayport of een verkeerde laptopingang. Het kan voorkomen dat je door onverhoopte technische problemen niet gewoon je presentatie kan geven. Vraag daarom altijd even na hoe en waar de presentatie gegeven moet worden. Je kunt je hier dan beter op voorbereiden én eventuele problemen met het tonen van je presentatie voorkomen. Het zou zonde zijn als je een hoop tijd hebt gestoken in het maken en oefenen van een presentatie en deze om zo een reden niet kunnen geven.