Je denkt er misschien niet als eerste aan wanneer je aan het nadenken bent over je volgende stedentrip. Maar Reykjavik is echt de moeite waard! Deze stad, de hoofdstad van IJsland, is de meest westelijke hoofdstad van Europa en de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. De stad ligt maar net onder de poolcirkel. Het is natuurlijk wel verstandig om je daar, tijdens je stedentrip Reykjavik, goed op te kleden. Het kan er bitter koud zijn, maar het is echt de moeite waard. De natuur is schitterend, de stad niet zo volgebouwd als andere steden en de mensen zijn er vriendelijk. Wat wil je nog meer?

Misschien wil je wel meer cultuur zien?

Nou, dan kom je tijdens je stedentrip Reykjavik wel aan je trekken. Wat denk je van een openluchtmuseum? Of een katholieke kathedraal? Ook is er in het raadhuis een reliëfkaart te vinden van IJsland. Je kunt dan goed zien hoe het land eruit ziet. Wat de hoogteverschillen zijn en waarom het op de ene plek beduidend warmer is dan op de andere. Daarbij staat Reykjavik ook bekend om de warmwaterbronnen, de zogenoemde geisers. Je kunt ze op bepaalde plaatsen, op bepaalde tijden zien spuiten en dat is echt een spectaculair gezicht!

Over spectaculair gesproken…

Wat denk je van het Noorderlicht? De spookachtige blauw/groen/paarse lichten in de lucht zijn en blijven toch echt bijzonder. Ik ken mensen die speciaal naar IJsland reizen om het noorderlicht te kunnen zien en meemaken. De stedentrip Reykjavik doen ze er dan bij omdat ze toch in de buurt zijn. En ik snap dat ook wel. Reykjavik is natuurlijk prachtig, maar het noorderlicht is écht bijzonder. Deze lichten kun je sporadisch ook in Nederland zien, maar nooit zo duidelijk als rond de poolcirkel. Het is dus echt de moeite van de reis waard. En, als je slim bent, zorg je voor goede fotoapparatuur. Niet iedere camera is geschikt voor dit doel.

Die taal, daar is geen touw aan vast te knopen

Er worden zelfs letters gebruikt die wij helemaal niet kennen! Gelukkig wordt er in IJsland veel Engels geproken en kom je dus heus waar je naartoe moet of wilt. Wil je specifieke plaatsen, musea of andere zaken bezoeken? Dan is het slim om van te voren goed op de kaart te kijken en misschien zelfs een beetje te oefenen op de uitspraak. De IJslanders proberen hun taal te blijven ontwikkelen zonder al te veel gebruik te maken van leenwoorden uit het Engels of Latijn. Hierdoor is het IJslands een echte, unieke taal gebleven.