Veel ouderen in Nederland lijden aan eenzaamheid. Partners zijn overleden, kinderen bezoeken maar weinig en vaak zijn ze niet mobiel genoeg om er lang op uit te gaan. Het is een verhaal dat we door diverse media aandacht maar al te goed kennen. Ik ook. Toen ik me een jaar geleden bewust werd van de grootte van het probleem besloot ik om er in mijn eigen omgeving extra op te letten. Met een full-time baan en kinderen zag ik geen mogelijkheid om regelmatig vrijwilligerswerk te gaan doen. Dus ik deed het op mijn eigen manier en hield mijn ogen open.

De buurvrouw op de hoek van de straat

Al snel merkte ik op dat het huis op de hoek altijd erg donker was. Ik wist wel dat er een oudere dame woonde maar wist verder niets. Op een dag zag ik haar voorovergebogen over de stoep schuifelen in een enorm slakkentempo met twee grote boodschappentassen. Ik besloot me aan mijn voornemen te houden en maakte een praatje. Voor ik het weet had ik haar boodschappentas vast en hielp haar de woning in. Ze vertelde me dat ze het niet erg vond om alleen te zijn maar dat haar lichamelijke gesteldheid haar een beetje in de steek begon te laten. Ze moest echter van een zeer klein komen inkomen rondkomen en had dus geen geld voor hulp van buitenaf.

Rollende hulp

Samen met mijn partner kochten we een rollator voor haar. In eerste instantie wilde ze die niet aannemen omdat ze van mening was dat het een te groot cadeau was. Ik zei haar dat ze me kon terugbetalen door op dinsdagmiddag als de kinderen bij de overblijf waren samen koffie te drinken. Nu zijn we inmiddels een jaar verder en drinken we nog iedere dinsdagmiddag samen koffie. De rolstoel gebruikt ze om haar boodschappen op te zetten zodat ze iets rechter op kan lopen, dat is beter voor haar rug. Ook biedt de rollator de mogelijkheid om meer op pad te gaan. Zo begon ze vlak na ontvangst van het ding wekelijks naar de markt te gaan en heeft ze meer contact ondanks dat ze het ook lekker vindt om alleen te zijn.

 

Met dit stukje wil ik alleen maar zeggen dat we, als we een beetje om ons heen kijken, een ander zo geholpen hebben. Je hoeft geen grote cadeaus te kopen maar een kopje koffie of een simpele ondersteuning met de boodschappentassen doet, zoals je ziet, al een hele hoop.