Er is tegenwoordig ongelooflijk veel babyspeelgoed te verkrijgen. Helaas is niet alles veilig. Er kunnen allerlei nare dingen gebeuren die je maar al te graag wilt voorkomen. Daarom is het goed om op een aantal dingen te letten voordat je babyspeelgoed gaat aanschaffen.

Doe een fysieke check

Als er een rare geur aan zit of scherpe randen, kun je al snel de veiligheid ervan beoordelen. Even goed overal aan trekken en wrijven kan ook al snel een beeld geven van hoe veilig het is. Als dingen al snel beginnen los te laten, kun je beter besluiten het product niet aan te schaffen. Je doet er ook goed aan om te kijken uit wat voor materiaal het baby speelgoed bestaat. Houten speelgoed kan soms namelijk stoffen bevatten die schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit komt voornamelijk door de lak.

Voor welke leeftijd is het babyspeelgoed geschikt?

Er is altijd een leeftijdsaanduiding vermeld op babyspeelgoed. Als het niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar, komt het vaak doordat er bijvoorbeeld losse onderdeeltjes in zitten die de kinderen in hun mond kunnen stoppen. Buiten dat het gevaren met zich kan meebrengen, kan het ook nog een te ingewikkeld speeltje zijn en in dat geval heeft de baby er ook nog vrij weinig aan.

Bevat het speelgoed batterijen?

Kinderen vinden batterijen vaak maar al te interessant. Meestal zitten ze goed verborgen achter een klepje, maar het is alsnog altijd goed om erop te letten of dit goed vast zit en dat de batterijen er niet al te makkelijk eruit gehaald kunnen worden. Kinderen friemelen overal aan en daardoor krijgen ze op de meest ondenkbare manieren van alles voor elkaar.

Waar koop je het?

Hier in Nederland moet speelgoed voldoen aan bepaalde veiligheidseisen die op Europees niveau zijn vastgesteld. Ze bevatten een keurmerk (CE) en die geeft aan dat het goedgekeurd is. Als je dus bijvoorbeeld wat leuks voorbij ziet komen op Wish of AliExpress, is de kans dus aanwezig dat dit speelgoed niet voldoet aan onze Europese veiligheidsnormen. Het babyspeelgoed is vaak veel goedkoper dan hier omdat er geen voor ons bekend merk achter zit, maar als het om de kids gaat staat veiligheid natuurlijk altijd op de eerste plaats. Je kunt beter wat meer besteden en een grotere garantie hebben dat het allemaal goedgekeurd en wel is, dan dat er ongelukken gebeuren. Let dus goed op bij buitenlandse webwinkels!